موزه ها و گالری ها
ماتناداران
موزه ها در
شهر ایروان یکی از قدیمی ترین وثروتمندترین خزانه های کتاب دردنیا است. آن توسط مارک گریکوریان در سال ۱۹۵۷ میلادی طراحی شده است. کمتر گردشگری پیدا می کنید، که بدون ملاقات از این مرکز ایروان را ترک کند. مجموعه ای از پله ها شما را به سمت مجسمۀ مسروپ ماشتوس، مخترع الفبای ارمنی (در سال ۳۹۶میلادی) سوق می دهد. درکنار آن مجسمۀ شاگرد مسروپ ماشتوس ساخته شده است، که دستش را با اشاره کردن به مدرس خود بالا نگاه داشته است ودر کنار او زانو زده است.حروف الفبای ارمنی برروی دیوار پشتی حکاکی شده است. مجموعۀ این کتابها شامل ۱۷۰۰ نسخۀ خطی است، که تقریبا شامل تمامی نسخه های فرهنگی وعلم دوران باستانی ومیانه است. این نسخه ها شامل : تاریخ، جغرافیا، دستور زبان، فلسفه، قانون، علم پزشکی، ریاضیات، گیتی شناسی، تحقیقات نظری در مورد تقویم، علم کیمیا، علم شیمی، ترجمه ها، ادبیات، تاریخ شماری، تاریخ هنر، نقاشی با تذهیب(مینیاتور)، موسیقی وتاتر هستند.
همچنین نسخه های خطی به زبانهای عربی، فارسی، یونانی، سوریه ای، لاتین، اتیوپی، هندی، ژاپنی وغیر وجود دارد. قبل از ورود به موزه، مجسمه هایی از فیلسوفان، دانشمندان وهنرمندان باستانی قرار دارند، که به ترتیب: توروس روسلین، گریکور تاتواتسی، آنانی شیراکاتسی، موسس خرناتسی، مخیتار گوش وفریک هستند. به محض ورود از درهای بزرگ مس اندود شاهد موزایک نبرد آوارایر می شوید، که هال ورودی را تزیین کرده است. آن یک رویداد بسیار مهم برای ارامنه محسوب می شود، که در۲۶ ماه می سال ۴۵۱ میلادی آنها برای مقابله با دشمنان خود بر پا خواستند. بر روی دیوار روبه رویی قاب سه لوحه ای است، که توسط آوانس خاچاطریان با آبرنگ بر روی گچ نقاشی شده است. آن ۳ دورۀ متفاوت از تاریخ وفرهنگ ارامنه را نشان می دهد. در این مرکز میراث فرهنگی، نسخه هایی میتوان پیدا کرد که اصل آنها گم شده است وفقط از طریق ترجمه های ارمنی قابل شناسایی هستند. تاریخ ماتناداران به زمانهای اختراع الفبای ارمنی بر می گردد.
ارمنستان، ایروان، خیابان ماشتوس ۵۳
تلفن : ۳۷۴۱۰ ۵۶۲۵۷۸+
روزهای یک شنبه تعطیل است.
بهای ورود:۱۰۰۰ درام
موزه جنگ ارمنستان
موزه ها در شهر
ایروان ارمنستان هر سال در روز نهم ماه می مصادف با روز پایان جنگ دوم جهانی با نثار گل بر بنای یادبود سرباز گمنام یاد سربازانی که در این جنگ جان خود را برای دفاع از میهن شان از دست دادند گرامی می دارند. در جنگ دوم جهانی که دهها میلیون انسان کشته شدند ، شصد هزار نفر از ارمنستان داوطلبانه در کنار دیگر نیروهای ارتش شوروی در مبارزه با قوای آلمان نازی شرکت کردند که از میان آنها سیصد هزار نفر کشته شدند.در موزه جنگ ایروان پایتخت ارمنستان عکس هایی از این افراد،سلاح ها و وسایل شخصی آنها نگهداری و در معرض دید عموم قرار دارد.
ارمنستان، ایروان، خیابان استقلال ، شماره ۲
تلفن : ۳۷۴۱۰۲۵۱۴۰۰+
روزهای دوشنبه تعطیل است.
ارمنستان، ایروان، خیابان استقلال ، شماره ۲
تلفن : ۳۷۴۱۰۲۵۱۴۰۰+
روزهای دوشنبه تعطیل است.
موزه قتل عام ارامنه مربوط به آکادمی ملی علوم ارمنستان
موزه های شهر ایروانبنای یادبود خاص دیگری وجود دارد که شامل موزۀ زیرزمینی است ودارای کتابخانه، بخش آرشیو وبایگانی است. در موزه دیواری با نوشتۀ خطی وجود دارد که بر روی آن اسامی ناحیه ها،شهرها ودهکده های ارمنستان غربی نوشته شده است (مناطقی که فاجعه روی داده است).
ارمنستان، ایروان، پارک تسیسرناکابرت
تلفن : ۳۹۱۴۱۲،; ۳۹۰۹۰۹
موزه تاریخ ارمنستان
موزه های شهر ایروانیکی از موزههای هنری مهم در دنیاست که در سال ۱۹۲۱ تاسیس شده. مجموعهای غنی با بیش از ۱۹۰۰۰ اثر از هنرمندان روس، ارمنی و اروپای غربی. برخی از آثار از موزههای هریتاژ (سنت پترزبورگ) و ترتیاکوف (مسکو) به این موزه انتقال داده شده. آثار هنرمندان ارمنی قرون هفده و هجده میلادی و مجموعه خانواده لازارِو، بنیانگزاران موسسه زبانهای شرقی درمسکو، موزه را غنا بخشیده است. بخشی از موزه به هنرمندان ارمنی خارج از کشور اختصاص دارد.
ارمنستان، ایروان، میدان جمهوری (هانراپتوتیان هراپاراک)
تلفن : ۵۲۱۴۵۸
روزهای دوشنبه تعطیل است
بهای ورود:۸۰۰ درام
موزه شاعر و نویسنده هووهانس تومانیان
موزه های ایروانتومانیان از شاهکارهای شعر ملی است. او غم و اندوه مردم ارمنی و اعتراض دردناک در برابر ستمگران را به نمایش گذاشته است. آثار حماسی تومانیان اهمیت ویژهای دارند. برخی از اشعار خود را از رویدادهای تاریخی الهام گرفته، و با آرمان های وطن پرستی و مبارزه آزادی علیه اشغالگران خارجی آغشته است.
اتاق نوزده موزه شامل یک نمایشگاه جالب است که شرح زندگی و آثار شاعر می باشد. این موزه از ۱۱:00 تا۰۰ : ۱۷ هر روز به جز روز دوشنبه باز است.
ارمنستان، ایروان، خیابان موسکوویان شماره ۴۰
تلفن :۵۸۱۲۷۱
اربونی موزه تاسیس شهر
موزه ها در شهر ایروانپادشاهی اورارتیان در حوزه اطراف دریاچه وان در شرق ترکیه ارگ اربونی را ساختند. این قلعه بر روی تپه ای به همین نام در جنوب شرقی ایروان واقع شده است. قلعه توسط آرگیشتی پسر منوا ، پادشاه اورارتو در سال ۷۸۲ میلادی تاسیس شد.کتیبه ای به خط میخی کشف شده که تقریبا به صورت زیر نوشته شده است : "عظمت خالدی خدا ، پسر آرگیشتی از این قلعه بزرگ ساخته شده است ، نام آن را اربونی ، به قدرت بیاینیلی و قتل دشمنان خود را آرگیشتی می گوید : زمین ضایعات به عهده گرفته بود ، من در اینجا آثار بزرگ... " .
دانشمندان ارمنستان استدلال می کنند که احتمالاً ریشه نام ایروان از اربونی گرفته شده است و نشان می دهد که ایروان مدرن از نوادگان تمدن این ارگ است
ارمنستان، ایروان، خیابان اربونی شماره ۳۸ ایروا
تلفن ۵۸۳۲۰۲
موزه سرگی پاراجانف
موزه ها در شهر ایروانسرگئی پاراجانف (۱۹۲۴-۱۹۹۰) فیلمساز مشهور اتحاد جماهیر شوروی بود. او در تفلیس به دنیا آمد و بیشتر کار حرفه ای خود را در کیف یا تفلیس گذراند.موزه در سال ۱۹۸۸ تاسیس شد.موزه پاراجانف به سبک سنتی قفقاز ساخته شده و از دو طبقه تشکیل شده است. مجموعه موزه شامل حدود ۱۴۰۰ نصب، کلاژ، مجموعه ها، نقشه ها، عروسک و کلاه است. در این موزه به نمایش گذاشته فیلمنامه هایمنتشر نشده و آثار مختلف که پاراجانف در حالی که در زندان بود ایجاد کرده است.
ارمنستان، ایروان، خیابان زوراگیوق شماره ۱۶/۱۵
تلفن :۵۳۵۶۶۱
موزه شاعر و نویسنده یقیشه چارنتس
موزه ها در شهر ایروانچارنتس شاعر برجسته شوروی ارمنی در شماره ۱۷ خیابان ماشتوتس در طبقه دوم زندگی می کرد. آپارتمان او به یک موزه تبدیل شده است که توسط هزاران نفر از دوستداران این شاعر و علاقمندان بازدید می شود.
ارمنستان، ایروان، خیابان آرام شماره ۶۰ / خیابان ماشتوس شماره ۱۷
تلفن :۵۸۹۳۲۶
موزه مارتیروس ساریان
موزه ها در شهر ایروانمارتیروس ساریان در دانشکده مسکو در رشته های نقاشی، مجسمه سازی و معماری تحصیل کرد. او تا حد زیادی توسط هنر روسیه تحت تاثیر قرار گرفته است. آثار نقاشی او پس از سفر به ترکیه ، ایران و مصر برای اولین بار برای او شهرت به ارمغان آورد.
در سال ۱۹۲۱، ساریان در ایروان مستقر شد، و از آن پس ارمنستان و مردم آن، به موضوع اصلی کار او تبدیل شد.
این موزه از ۱۰ صبح به ۰۰:۱۶ (۰۰:۱۵ روزهای چهارشنبه) هر روز غیر از پنجشنبه باز است.
ارمنستان، ایروان، خیابان ساریان شماره ۳
تلفن : ۵۸۰۶۱۲،
تلفن :003793027916
دفتر تهران :02154598000